blog-image-large
Ako ste ikada uređivali toalet u vašem restoranu, hotelu, klubu ili poslovnom prostoru, verovatno ste se našli u nedoumici koje ubruse odabrati - slagane ili ubruse u rolni.


Došao je trenutak da napokon uporedimo sve prednosti i nedostatke jedne i druge opcije, kako bismo vam pomogli da dođete do prave odluke. Kod analize smo vodili računa o 4 kategorije - potrošnja papira, trajanje punjenja, higijena i cena.

POTROŠNJA PAPIRA

Papir u rolni
Kada se koristi u pripadajućem držaču, otpuštanje papira je kontrolisano, što umanjuje količinu potrošenog papira, te sprečava prekomernu potrošnju i stvaranje velikih količina otpada.

Slagani papir
Čak i kada je u držaču, slagani papir se često koristi nemarno i prekomerno. Na ovaj način dolazi do velike potrošnje, što podrazumeva i veću proizvodnju papira, te predstavlja troškovno i ekološki lošiju opciju.

TRAJANJE PUNJENJA

Papir u rolni
Ubrusi u rolni su obično duži, kompaktniji i omogućavaju veću kontrolu potrošnje, što produžava vremenski interval u kojem je potrebno raditi zamenu rolne u držaču.

Slagani papir
Slagani papir zauzima više prostora za manju količinu papira u poredjenju sa papirom u rolni. Dodamo li tome i čestu prekomernu upotrebu, vidimo zašto je slagane ubruse potrebno menjati mnogo češće nego one u rolni.HIGIJENA

Papir u rolni
Dizajn papira u rolni, posebno u kombinaciji sa odgovarajućim držačem, umanjuje mogućnost da više ljudi bude u kontaktu sa jednim ubrusom. Pošto je rolna zaštićena držačem koji otpušta list po list, sprečava se prenos mikroorganizama između korisnika.

Slagani papir
Bez obzira na dispenzer, kada koristimo slagane listiće, često dodirujemo i druge listiće, pored onog kojim brišemo ruke. Takođe, listići se preklapaju jedan u drugi, što takođe može povećati rizik od kontaminacije papira.

CENA

Papir u rolni
Ubrusi u rolni korišćeni uz dispenzer traju duže i zauzimaju manje prostora zbog svoje kompaktnosti, što ih dugoročno čini mnogo isplativijom opcijom.

Slagani papir
Premda je kutija slaganog papira u nabavci cenovno pristupačnija od papira u rolni, u njoj dobijete mnogo manje papira koji se mnogo više troši. Uzmemo li u obzir potrošnju na godišnjem nivou, slagani papir je ipak skuplja opcija.

Sudeći po svemu, papirni ubrusi u rolni odnose pobedu u svakoj kategoriji.