blog-image-large
Tokom i nakon epidemije posebno je važno pobrinuti se za ispravnu higijenu ljudi i površina. U nastavku donosimo preporuke stručnjaka.


Poslovni objekti koji trenutno rade

Svi oni poslovni objekti koji trenutno rade, moraju se strogo pridržavati smernica koje diktira Zavod za javno zdravlje Srbije. Premda trenutno svi imamo odgovornost u sprečavanju širenja korona virusa na ličnoj osnovi, poslodavci koji rade u vremenu trajanja pandemije dužni su preduzeti posebne mere kako bi zaštitili svoje zaposlene i klijente, a time i sopstveno neometano funkcionisanje.

Ponašanje i higijena ljudi:

Potrebno je održavati socijalnu distancu od najmanje 1.5m bez ikakvog kontakta, takodje zaposlenima obezbediti rukavice i zaštitnu masku koja prekriva nos i usta.

Svim zaposlenim licima potrebno je omogućiti osnovne uslove za higijenski ispravno pranje ruku - vodu, tečni sapun, papirne ubruse za brisanje ruku i kantu za odlaganje ubrusa. U ovim uslovima nije preporučeno korišćenje sušača za ruke.

Svima onima koji nisu u mogućnosti često prati ruke, potrebno je omogućiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Gelovi za dezinfekciju neće biti efikasni na vidljivo prljavim rukama, njih je potrebno oprati sapunom i vodom, a potom dezinfikovati gelom.

Na vidna mesta istaknite uputstva za ponašanje, pranje i dezinfekciju ruku.

Ukoliko ste u mogućnosti, klijentima osigurajte pristup gelovima za dezinfekciju ruku.

Insistirajte na tome da zaposleni koji imaju bilo kakve simptome (umor, temperatura, kašalj) ne dolaze na posao.


Soft Care Med, gel za dezinfekciju ruku 500ml


Soft Care Med H5 IC gel za dezinfekciju ruku 1300 ml

Koristi se uz Intellicare dozirni sistem  


Dodirivanje kontaminiranih površina od strane zaposlenih i klijenata jedan je od načina širenja korona virusa. Bitno je  osigurati ispravnu i čestu dezinfekciju površina. Pritom posebnu pažnju obratite na pravilno korišćenje proizvoda za dezinfekciju - na koji način se nanosi, u kojem rastvoru i koliko dugo je potrebno ostaviti proizvod da deluje kako bi ostvario svoje puno virucidno delovanje.

Čišćenje i dezinfekcija površina:

Površine u radnom prostoru trebaju biti čiste i dezinfikovane sredstvima koja imaju dokazano virucidno delovanje.

Sve sastanke za koje je to moguće obavite telefonom ili online. Za one koje morate održati uživo, učinite to u što većoj i provetrenoj prostoriji držeći se razmaka od 1.5m. Prostoriju nakon sastanka detaljno očistite i dezinfikujte.

Ukoliko su površine ili podovi vidno zaprljani, pre dezinfekcije ih je potrebno očistiti sredstvom za čišćenje. U suprotnom, sredstvo za dezinfekciju neće postići svoja puna svojstva koja garantuje njegov tehnički list.

Najmanje tri puta dnevno brzodelujućim sredstvom u objektu dezinfikujte površine koje se često dodiruju - kvake na vratima i prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, prekidače, zvona, tipke u liftovima, upravljače i tipke na opremi, pultove, kase i POS aparate i druge površine koje predstavljaju česte dodirne tačke.

Najmanje dva puta dnevno dezinfikujte površine koje radnici često dodiruju tokom svog rada - radne površine, pametne i fiksne telefone, laptopove, tastature i sl.

Na kraju radnog vremena očistite i dezinfikujte podne površine ručno ili uz pomoć mašina za pranje podova.

Suma Alcohol Spray D4.12

Brzodelujuće gotovo sredstvo za dezinfekciju površina

Suma Bac D10

Koncentrovani tečni deterdžent koji čisti i dezinfikuje površine i podove

Taski Sprint 200

Višenamensko sredstvo za čišćenje svih vodootpornih površina


Poslovni objekti koji trenutno ne rade

Kada dođe do trenutka da se otvore svi poslovni objekti, neophodno je ispravno pripremiti prostor za ponovno korišćenje. To podrazumeva njegovo detaljno čišćenje i dezinfekciju svih površina. U prvim nedeljama ponovnog otvaranja, potrebno je pridržavati se dela gore navedenih uputstava kada je u pitanju dezinfekcija često dodirivanih tačaka i drugih površina. Takođe, svim radnicima i klijentima neophodno je osigurati osnovne uslove za higijenski ispravno pranje ruku - vodu, tečni sapun, papirne ubruse za brisanje ruku i kantu za odlaganje ubrusa.

Potreban vam je savet?

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije i uputstva za ponašanje i pranje ruku ili smernice o tome na koji način i kojim sredstvima tretirati površine u vašem poslovnom objektu, kontatkirajte nas na telefone 011/377-44-67 i 065/319-45-48  ili nam pošaljite e-mail na office@ecotime.rs.




Sviđa Vam se članak? Podelite ga sa prijateljima